Zo voorkomt u diefstal van de e-bike
De ANWB en NU.nl melden een grote stijging van het aantal elektrische fietsen, met een schadelast van miljoenen als gevolg. Wat kunt u doen om diefstal van de elektrische fiets te voorkomen?
Vorig jaar steeg het aantal diefstallen met 38 procent tot 3.800 gestolen elektrische fietsen. Mogelijk is het einde nog niet in zicht, aangezien de verkoop en het leasen van een elektrische fiets snel toeneemt. In 2018 lag dat al op 40 procent. Volgens Jeroen Snijders Blok, voorzitter van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), is het dan ook niet langer voldoende om de elektrische fiets ‘gewoon’ op slot te zetten.
Minimaal twee gecertificeerde fietssloten
Leasefiets biedt naast het standaardslot ook gecertificeerde kettingsloten aan. Gebruik minimaal twee sloten met het keurmerk van Stichting ART, die zich inzet om de diefstal van fietsen en andere tweewielers te voorkomen. Maak de sloten zoveel mogelijk vast aan een fietsenrek of ander straatmeubilair. Ook in een fietsenstalling geldt, gebruik de fietssloten. Zelfs thuis in de schuur is het aan te raden de fiets op slot te zetten. De elektrische fiets op de oprit of op een andere manier bij de eigen woning plaatsen, kan u volgens Snijders Blok maar beter niet doen. Daarvoor zijn de georganiseerde bendes te brutaal.
‘Winst te behalen op communicatie naar jongeren toe’
De doelgroep van elektrische fietsen wordt steeds jonger. Vooral scholieren zouden hun fiets nog te weinig en onvoldoende op slot zetten, met een verhoogde kans op diefstal tot gevolg. De S.A.F.E.-voorzitter erkent dat er op het gebied van campagnevoering nog behoorlijk wat winst te behalen valt. “Vooral op sociale media en online zouden de betrokken partijen actiever moeten zijn in hun communicatie naar jongeren toe.” Vooral op lokaal niveau zijn de campagnes nog te beperkt, aldus Snijders Blok.
‘Steeds creatiever in beveiligen van fietsen’
Tot zover de meest gebruikelijke en voor de hand liggende stappen. Net zoals er chips voor huisdieren bestaan, bestaan er ook fietssloten met chips die door de politie uitgelezen kunnen worden. Daar wordt echter alweer in toenemende mate van afgestapt. Dieven kunnen immers net zo makkelijk het slot achterlaten en de fiets meenemen.
Tegenwoordig is men overgestapt op gps, stelt Snijders Blok. Deze gps-chips kunnen op verschillende plekken ingebouwd worden. Snijders Blok zegt nog geen indicatie te hebben dat bendes weten waar deze chips precies zitten. “We zorgen er tegenwoordig voor dat er naast de echte chip ook een dummychip wordt ingebouwd, zodat we de dieven voorblijven. Daar zijn we erg creatief in.”
Wij helpen u graag op weg
Standaard wordt een Leasefiets afgeleverd mét diefstalverzekering en gebruikt Leasefiets uitsluitend gecertificeerde ART-sloten. Wilt u graag meer informatie over het gebruiken van gecertificeerde fietssloten en diefstal preventie? Neem contact op met Leasefiets via het contactformulier. Wij helpen u graag op weg!
Bron: Nu.nl
18 maart 2020 Terug naar overzicht